Informe Horizon 2017: Mobile Learning, tecnologia emergent en l'educació

L'Informe Horizon 2017 identifica i descriu les tecnologies emergents que tindran un impacte significatiu en el món educatiu en els propers 5 anys. A curt termini, el Mobile Learning és una d'elles perquè els dispositius mòbils ja són a les aules i es preveu que el mercat mundial d'aprenentatge mòbil creixi un 36% a l'any.

Aquest informe l'elaboren conjuntament la Higher Education Edition, New Media Consortium (NMC) i EDUCAUSE Learning Initiative (ELI) des de 2002. L'últim que han presentat abasta el període de 2017 a 2021 i recull les tecnologies, tendències i desafiaments que han estat seleccionats per un grup de 78 experts de diferents països.

Un dels seus principals objectius és ajudar a les institucions educatives a prendre les decisions adequades sobre tecnologia per millorar, donar suport i estendre l'ensenyament, l'aprenentatge i el pensament creatiu.

Com mostra la imatge, les tendències a curt termini assenyalen la necessitat d'aprofundir en l'aprenentatge mixt i col·laboratiu i en la millora de l'alfabetització digital per a adaptar-se a les noves tecnologies de l'educació. A mig termini, mesurar l'aprenentatge i redissenyar els espais serà essencial per aconseguir la igualtat digital que ens faciliti l'ús de tecnologies com l'Internet de les coses. A llarg termini, la innovació en l'educació i els nous rols dels docents seran necessaris per aproximar-nos a la Intel·ligència artificial que dominarà alguns dels processos educatius.

Tendències en l'educació 3.0

En els últims anys del projecte Horizon es repeteixen algunes tendències perquè els sistemes educatius evolucionen. Per exemple, l'aprenentatge mòbil, la realitat virtual, els chatbots i les aplicacions d'immersió van afegint més funcionalitats i ofereixen ara un major potencial per al món educatiu. O els Makerspaces que reapareixen en l'informe perquè són seleccionats de manera regular per un important sector de persones pertanyents a l'àmbit de l'educació primària i secundària, així com per tecnòlegs.

A mesura que augmenta el poder de processament dels telèfons i tablets, l'aprenentatge mòbil o Mobile Learning permet als alumnes accedir a materials educatius en qualsevol lloc i a través de múltiples dispositius.

Aquests s'han convertit en portals d'accés i entrada a entorns de treball i d'aprenentatge personalitzats que faciliten l'exploració de nous temes al ritme de cada usuari. Per si això fos poc, els estudiants també poden utilitzar els mòbils per posar en pràctica les competències del segle XXI, incloent la comunicació, la col·laboració i la creació de contingut. A més, els dispositius mòbils faciliten les oportunitats d'interacció docent-alumne.

Tecnologies d'Aprenentatge Adaptatiu

L'informe Horizon també assenyala que s'han d'adoptar en un termini curt de temps les Tecnologies d'Aprenentatge Adaptatiu (Adaptive Learning Technologies) relacionades amb l'aprenentatge personalitzat. Per fer-ho és imprescindible l'ús de les tecnologías que controlen el progrés de l'estudiant utilitzant dades per modificar la seva formació en qualsevol moment.

Per això és bàsic millorar les competències digitals de docents i alumnes. Segons les investigacions, els estudiants tenen un major control sobre el seu treball i progressen més ràpid a través de materials que els són coneguts. S'han tornat més adeptes a navegar en entorns digitals, a implicar-se amb continguts en línia i a gaudir de la comoditat que això ofereix.

La importància de la formació en les noves tecnologies

Per això des d'ICONO donem tanta importància a la formació com a la integració a l'aula de recursos tecnològics per ajudar els docents que estan incorporant els dispositius mòbils en les seves classes.

Ja ho senyala l'Informe Horizon, l'alfabetització digital no només implica que docents i alumnes puguin utilitzar les tecnologies més actuals sinó també que desenvolupin les habilitats necessàries per seleccionar les eines adequades per tal de millorar els seus resultats d'aprenentatge.

En definitiva, tant el Mobile Learning com l'aprenentatge adaptatiu són desenvolupaments tecnològics que tindran un gran impacte en l'educació primària, secundària i superior a curt termini.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris