Kahoot i el poder de l'emoció a l'aula

Integrar noves tècniques d'aprenentatge per a l'evolució de l'educació és un dels propòsits que tenim en ICONO. Ja sigui per a aprendre nous idiomes, per a no perdre el ritme d'aprenentatge en vacances o integrar nous sistemes i eines que ajudin a docents i alumnes a millorar les prestacions dins de l'aula.



Nous sistemes i tècniques que cada dia són més comuns en la nostra educació. Ja són molts els centres educatius que aposten per aquests nous mètodes que generen grans resultats. I al final es tracta d'això, d'aprendre mentre ens divertim. Crec que és una de les bases o finalitats de totes les persones implicades en l'àmbit no tan sols de l'educació, sinó també dins d'una professió.



Diversos estudis demostren que el cervell només aprèn si hi ha emoció. El sentir interès per alguna cosa, ve donat per que genera emoció a la teva persona, la qual cosa donarà resultat a una millora en la teva capacitat d'atenció i per tant d'aprenentatge.



“No es tracta de fomentar les emocions a l'aula, sinó d'ensenyar amb emoció”



En l'article d'avui, parlarem del poder de l'emoció. Com aquest instrument o eina resulta essencial per al progrés d'aprenentatge a l'aula.



  1. El cervell, l'emoció i l'aprenentatge

  2. Break outs digitals

  3. La gamificació



El cervell, l'emoció i l'aprenentatge

Ho creem o no, l'aprenentatge, o l'acció d'aprendre és un resultat genètic. Què vol dir això? Que naixem amb una genètica dissenyada per a aprendre. És la base de la nostra supervivència: aprendre i memoritzar. Tots utilitzem el mateix mecanisme per a l'aprenentatge. Però, són tots els aprenentatges iguals? O millor dit es pot aprendre d'una millor forma? La resposta és sí.



La neuroeducació diu que només es pot aprendre allò que s'estima. Els nens, al principi aprenen a través de la imitació, l'atenció compartida i l'empatia. Essencials per al desenvolupament de la seva personalitat i coneixement.



És molt probable que t'aprenguis abans una narració d'alguna cosa que per a tu resulta interessant, que no una història que a penes capti la teva atenció. El que de debò desperta la teva curiositat és allò que és diferent. Alguna cosa que et resulta monòton i repetitiu, farà que no t'emocionis, i per tant que fracassi el teu progrés d'aprenentatge. La base per a fer alguna cosa que generi l'interès, és canviar aquest concepte de “fat”, en una cosa interessant.



I per a això, aquí t'oferim alguns mètodes, sistemes i noves aplicacions que faran de la teva educació en classe un aspecte més entretingut i efectiu per a l'aprenentatge.



Breakouts digitals



“El coneixement no és un atuell que s'omple sinó un foc que s'encén”. Plutarc.



No hi ha res més alarmant, si ets professor, que veure com els teus alumnes estan distrets, avorrits o apàtics davant les teves lliçons o ensenyaments. Com deia anteriorment Plutarc, cal encendre la flama de l'alumne per l'aprenentatge, i un dels mètodes que l'està aconseguint són els break outs digitals.



Els breakout digitals, perquè ho entenguem de manera senzilla és com un joc, una activitat en què els alumnes han de superar una sèrie de reptes. Per cada repte superat, van obtenint una sèrie de claus o pistes que els ajudaran a resoldre el següent. És com els “Escape Room”. Una activitat de moda en què has d'escapar d'un lloc tancat amb l'enginy i l'habilitat del teu equip. Un BKOD (BreakOut Digital), es divideix en quatre fases: preparació, disseny, joc i avaluació.



  • Preparació: De què anirà el joc? A qui va destinat? Quins són els reptes? Com es guanya? Es tracta de definir el joc i saber quins són els elements a tenir en compte.


  • Fase de disseny: És sens dubte una fase molt important per a cridar l'atenció dels participants, en aquest cas els alumnes. Has de posar-li un repte, dissenyar el joc per a generar interès i que hi hagi una competitivitat sana amb un únic objectiu a part de divertir-se, que és aprendre.


  • Fase de joc: Comença l'acció. Es faran equips, i cada equip rebrà una pista. Qui abans aconsegueix encertar-la, passa a la següent, fase, i així successivament fins que hi ha un equip guanyador.


  • Fase d'avaluació: Es fa una avaluació final del joc i de la participació de l'equip i els seus integrants. L'avaluació la sol fer tant el docent com els propis jugadors. El que importa és l'aprenentatge.



Els breakouts digitals és un dels mètodes que serveix per a generar emoció dins de l'educació. Però també hi ha altres tècniques per a aconseguir aquesta fi.

3.

La gamificació



La gamificació té pràcticament la mateixa essència que els breakouts digitals i és fer dels jocs una mecànica per a l'aprenentatge. Aquesta és una tècnica que s'ha anat popularitzant en els últims anys per a introduir la digitalització a l'aula. S'intenta potencialitzar al màxim les habilitats dels alumnes a través de l'experimentació, el joc i la diversió. Això els serveix de motivació per a voler aprendre i se'ls recompensa per l'aprenentatge obtingut. En definitiva, el seu aprenentatge és més ràpid i millor, la qual cosa serveix per al progrés tant de docents com dels propis alumnes.



Una de les eines més populars en la gamificació és Kahoot.



Kahoot

 És una aplicació que permet realitzar jocs de preguntes i respostes que posa a prova el coneixement de l'alumnat. Està formada per dues pàgines web:

- 

  • getKahoot!: destinada a l'ús del professor

  • Kahoot.it: per a l'ús dels alumnes per a iniciar les seves partides.



Però què podem fer amb el kahoot?

 Aquí et deixem algunes propostes per a realitzar els teus primers kahoot en classe:



Educació primària:



Historia


Calc numèric


Gramàtica i vocabulari



Educació secundària:



Sintaxi


Nutrició i deport

Història d'Espanya



En aquest article hem pogut veure com l'emoció dins l’aula és vital pel progres de l’aprenantatge. Sabies tots aquests mètodes? Saps d'algun altre? Què creus de l'emoció i la seva capacitat per a millorar en l'aprenentatge dels alumnes? Dóna'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris