El cyberbullying



En ICONO apostem per l'avanç i el progrés en l'educació amb l'aplicació de nous sistemes i eines tecnològiques. Factors que sens dubte creiem que són indispensables i que han d'integrar-se adequadament dins de les aules. Diversos centres de formació a les illes balears per exemple ja han volgut sumar-se a aquesta metodologia i a introduir les TIC per a la formació no tan sols en alumnes sinó també per a professors.



En l'article anterior, parlem de com l'emoció és necessària per al procés d'aprenentatge, i com hi ha sistemes que ajuden a encendre aquesta flama que anomenem emoció. Però per a poder divertir-se en classe, s'ha de generar un favorable ambient i que tots els alumnes i companys es sentin a gust i respectats els uns amb els altres. És per això que en el post d'avui parlarem d'un tema pel qual hem de lluitar tots per a la seva abolició i prevenir-lo de totes les maneres a l'aula. D'un dels problemes més greus que es sofreix en els centres escolars: el cyberbulling.



T'animes a combatre-ho amb nosaltres? Avanci.



  • Què és el cyberbulling?

  • Com poden actuar els pares i professors?

  • Apps contra el bullying



Què és el cyberbulling?



Probablement tenim més a mà o coneguem millor el terme bullying. Aquest es defineix pel maltractament físic i/o psicològic deliberat cap a un nen/a per part d'un o diversos companys amb la finalitat de sotmetre'l i espantar-lo. El que pot provocar l'exclusió social de la víctima i danys emocionals.

Aquest assetjament és una pràctica que lamentablement sempre ha tingut visibilitat i per la qual s'ha combatut i es continua combatent per a la seva erradicació. Avui dia, amb el fàcil accés a internet i la possessió de mòbils i tecnologia, aquest assetjament s'ha convertit en ciberbullying.



El cyberbullying és un terme que s'utilitza per a descriure quan un nen/a, adolescent/a és molestat, amenaçat, assetjat, humiliat o avergonyit a través d'internet.



  • Assetjament per missatgeria instantània (Whatsaap, Facebook Messenger, SMS)

  • Robatori de contrasenyes pròpies

  • Publicacions ofensives per xarxes socials o llocs web

  • Enquestes de popularitat per a la humiliació



Fets que són sens dubte una ofensa per a aquell que les rep i que pot causar danys irreparables en la seva persona.



Com prevenir-ho?



Són moltes les entitats i institucions que es manifesten en contra d'aquesta pràctica i que posen de la seva part per a intentar reduir els casos i que tots els alumnes siguin conscients de la gravetat de la situació. GlobalNet per exemple ha creat una guia perquè els centres educatius sàpiguen com han de combatre el ciberassetjament. Són els nens de 11 i 14 anys els més propensos a sofrir aquest tipus d'assetjament. El més important és establir uns protocols i mecanismes de denúncia i petició d'ajuda de fàcil accés i confidencials. Un dels recursos que han d'utilitzar els centres és incloure una persona amb coneixements sobre aquesta àrea a la qual puguin acudir les possibles mates per a establir una solució sobre aquest tema. Un altre dels factors que s'ha de tenir en compte o els possibles senyals d'alerta són els canvis de personalitat i actitud en les persones que puguin estar sofrint assetjament. Els professors i persones especialitzades en cada centre han d'estar atents a aquests canvis per a poder donar-li la volta a la situació.



Apps contra el bullying



Internet pot ser una arma de doble tall. Ja que és la font per la qual es nodreix aquest assetjament, però també és una eina amb la qual es pot combatre. Aquí t'ensenyem algunes aplicacions i plataformes online que lluiten contra una pràctica que tots volem evitar:



  • Parental click

És una app que permet que els pares puguin vigilar els telèfons intel·ligents dels seus fills de manera segura i controlada. En el cas que un adolescent sofreixi una agressió o abús, aquesta pot acudir a una eina anomenada “Botó del Fort”, amb la qual, agitant el telèfon, activarà tant un GPS com un programa d'enregistrament d'imatge i so amb la idea d'anar deixant un testimoniatge de l'ocorregut. Aquest sistema és de validesa legal i serviria com a prova davant una possible denúncia.

  • Appvise

Aquesta eina compta amb la tecnologia suficient com perquè qualsevol víctima pogui notificar l'existència d'abús o situació molesta. Existeix una sincronització entre pares, professors i alumnes en un mateix canal de comunicació en la qual tots estan al corrent d'aquesta situació. A més l'app impulsa tallers que lluiten contra qualsevol tipus de bullying.

  • Know bullying


Aquesta aplicació va dirigida més cap als pares, ja que la seva intenció és fer consciència de la importància de la seva implicació per a evitar aquests abusos. Fomenta la comunicació entre pares i fills amb la finalitat de fer-los saber als adults que és important comunicar-se amb ells.

  • Stop it

Aquesta aplicació està pensada per a aquell que estigui presenciant una situació de bullying. Pensat per a aquells que no són capaços de denunciar els fets per x raonis. Aquesta aplicació els permet activar una localització, enviar un missatge de socors o adjuntar fotografies perquè algú acudeixi en ajuda o serveixi de prova legal per a la seva juzgamiento.



El bullying, el cyberbullying i qualsevol activitat i/o situació que sotmeti i assetgi a qualsevol persona no tan sols dins d'un centre escolar, sinó també fora, ha de ser evitat. Amb aquest post, hem pretès ajudar a tots aquells que lluiten contra aquest tipus d'actuacions i perquè es faci conscienda del perill d'aquesta mena de situacions; Aprendre és important, però també ho és saber conviure amb les persones i respectar-se mútuament. I tu, com lluites o t'enfrontaries al cyberbullying? sabies ja d'alguna aplicació que lluités contra el cyberbulling? Tu opinió ens interessa. Comenta'ns i segueix totes les novetats en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris