El metavers i l' educació

Estem en un món canviant i volàtil. En un paradigma on la tecnologia i les eines digitals acaparen cada vegada més un major protagonisme en el nostre dia a dia. Una realitat a la qual ens hem d'adaptar amb més velocitat per poder seguir avançant. L'evolució cap a una nova era digital és ja una realitat, i molts de nosaltres encara no en som conscients.

benjamin davies JrZ1yE1PjQ0 unsplash

En l'article d'avui parlarem sobre un dels fenòmens socials de més tendència en aquest darrer any. Et sona la paraula metavers? Avui parlarem d'aquest concepte, i de com s'aplica en l'educació. Ens acompanyes?

  • Què és el metavers?
  • Quin ús té el metavers?
  • El metavers en l'educació
  • Com serà el futur?

Què és el metavers?

És clar que la paraula metavers no et ve de nou. L'hauràs escoltat més d'una vegada a les notícies, llegit per Internet o conversant amb els amics d’una manera random. Molts de nosaltres el liguem amb un entorn lúdic, social i amb el gaming; però res més enllà de la realitat. El metavers és molt més del que et puguis imaginar, i actualment només estem veient la punta de l'iceberg.

Marck Zuckerberg, propietari de Facebook, i un dels emprenedors de més èxit en la història recent, va decidir fins i tot canviar el nom d'aquesta eina social per la de Meta. Un concepte que encara que ens soni a nou i no tingui gaire sentit (per ara) està lligat amb el futur que la realitat ens depara. Però no només el senyor Zuckerberg està apostant fermament pel Metavers, empreses multinacionals com Microsoft i Google també ho estan fent.

 souvik banerjee Zb iMVy8icc unsplash

¿Però com podem definir el metavers? El metavers perquè l'entenguem és la següent generació del que coneixem com Internet. Un univers compost per una xarxa d'entorns virtuals en els quals es pot tenir una experiència immersiva online. Els usuaris tenen avatars que els representa i poden interactuar amb altres persones i elements que es trobin en el mateix entorn. Resumint, un entorn on viurem digitalment. Actualment disposem d'unes eines força primitives (tauletes, smartphones, ordinadors...) per realitzar una immersió en aquest nou món, però gràcies a una millora constant de les ulleres de realitat virtual i la realitat augmentada, aconseguirem teletransportar-nos a un món nou dins del metavers. Heu vist la pel·lícula Ready Player One? Si és així, podeu fer-vos una idea del que pot arribar a ser el metavers.

Quin ús té el metavers?

Probablement la primera paraula amb què el metavers és el gaming. És el que més s'assembla a aquest concepte. De fet, els jocs Minecraft i Fornite podrien considerar-se com una demo del metavers que se'ns ve; però va molt més enllà.

sean do Q3oCCI2NNjU unsplash

Has pensat com es pot adaptar el metavers en l'àmbit laboral? Després de la pandèmia que ens ha tocat viure i que encara perdura, el concepte de treball ha canviat. El teletreball ja és una realitat, i ara gràcies als sistemes tecnològics que disposen les empreses, l'accés a l'oficina de manera física no és una necessitat obligatòria. Així que és relativament fàcil pensar o imaginar una versió virtual del nostre lloc de treball on puguem comunicar-nos i relacionar-nos amb els nostres companys però en un metavers. En el camp sanitari per exemple tindria molta utilitat: consultes virtuals, aplicacions per a persones discapacitades, meditació, gestió d'estrès... un sense fi d'aplicacions que millorarien els serveis i que sens dubte ajudarien a pal·liar un dels grans problemes actuals: l'escassetat de personal, dispositius i espais davant d'un fet de gravetat (com va poder ser la pandèmia del covid-19). Però a banda de la sanitat i altres àmbits laborals, us imagineu el metavers en l'educació?

El metavers en l'educació

Ja hem vist com l'educació va evolucionant i adaptant-se a aquesta nova era digital. Necessari i pràcticament obligatori si el que volem és avançar com a societat. Noves eines digitals, ús de pantalles, metodologies en les quals impera el treball en equip, la participació, la col·laboració i la millora d'habilitat interpersonals. ¿Però que pot fer el metavers en l'educació?

Molts experts consideren que té un gran potencial en la seva aplicació en educació. Amb el metavers es podrà crear un campus o una rèplica virtual del centre educatiu. D'aquesta manera els alumnes, docents i personal podrà comunicar-se de manera àgil com si estiguessin de manera presencial; En la pandèmia vam veure alguna sèrie de precarietats en l'e-learning, per la qual cosa es va fer un punt de reflexió per millorar en aquest aspecte i saber que Internet i aquestes noves eines s'han d'instaurar en tots els centres.

 maxim hopman 8vn4KvfU640 unsplash

Així doncs gràcies al metavers els centres educatius podran oferir una experiència, virtual, 360 que ajudarà a ser més flexibles i adaptar-se a aquesta nova realitat i als imprevistos que pugui ocasionar. A més es podrà treballar l'aprenentatge immersiu com mai abans. La gamificació portada a un altre nivell. Els alumnes seran capaços de viatjar pel temps sense moure's de l'aula per descobrir els fets més rellevants de la nostra història o conèixer les lleis de la física al gran.

https://youtu.be/KLOcj5qvOio

Com serà el futur?

El futur és incert, quin dubta cap. Més encara veient el que ens ha tocat viure en aquests últims anys. Però el que sabem, tal com hem comentat al principi d'aquest article és que alguna cosa està canviant al nostre món. El futur passa per Internet, per la digitalització i pel metavers, i com més aviat en siguem conscient, abans podrem adaptar-nos a la que serà la nostra nova realitat.

A l'article d'avui hem descobert el que és el metavers, el que significa i les possibles aplicacions que pot tenir a l'aula. Creus que és una cosa realista i que veurem en pocs anys? O més aviat creus que encara queda molt per veure alguna cosa així? Deixeu-vos el teu comentari al nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris